Mało nas, mało nas
do pieczenia chleba,
Tylko nam, tylko nam
ciebie tu potrzeba.
7 października klasa 3b uczestniczyła w warsztatach, które poświęcone były wypiekaniu chleba.
Celem zajęcia było poznanie kolejnych etapów jego powstawania począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni.
Dzieci pierwszy raz wcieliły się w rolę piekarzy i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Najpierw zapoznały się ze składnikami potrzebnymi do wypieku ciasta. Następnie starannie połączyły wszystkie składniki i z niecierpliwością czekaliśmy, by móc skosztować własnego wypieku. Świeży, chrupiący chleb z masłem smakował wszystkim Szczęśliwe dzieciaki postanowiły wspólnie z rodzicami wykorzystać przepis i umiejętności podczas domowego wypieku.
Składniki:1 kg mąki, 1l letniej wody, ¼ kostki drożdży, 4 łyżki słonecznika, 4 łyżki siemienia lnianego, 5 łyżek otrąb, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka soli. SMACZNEGO !