Okrągły, podłużny, z chrupiącą skórką albo w formie płaskiego placka. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października został w 1997 roku ogłoszony Światowym Dniem Chleba.
Chleb jest od wieków podstawą codziennej diety ludzkości. Ma on szczególne miejsce w chrześcijaństwie oraz w słowiańskiej kuchni. Chlebem należało dzielić się z potrzebującymi. Było to oznaką przyjaźni, miłości, dobroci.
Chleb jest – tym, po co najczęściej sięgamy, czego nie może zabraknąć na każdym stole.
W środę od samego rana słychać było wesoły śpiew dzieci.
Pobłogosław panie z wysokiego nieba
Hej! Coby na tym stole nie zabrakło chleba /x2
Ref.: Pa, parapa, pa, parapa, pa, parapa, pa, pa…
Nie zabrakło chleba, nie zabrakło gruli
Hej! Ani twej miłości do naszej Matuli /x2.
Ref.: Pa, parapa, pa, parapa, pa, parapa, pa, pa…
Zjemy, zjemy wszystko, wszystko wszyściusieńko
Hej! Co by na tym stole było puściusieńko
Uczniowie klasy 3a wraz z wychowawczynią, panią Bożeną Kiragą świętowali w klasie Dzień Chleba. W tym dniu dzieci zamieniły się w małych piekarzy i zabrały się do pracy. Mąka, mleko, drożdże, sól to tylko niektóre z produktów potrzebnych do powstania chleba. Dzieci poznały produkty, mieszały składniki, wyrabiały ciasto i według swoich upodobań dodawały pyszne nasionka: mak, słonecznik.
A potem do pieca….i chlebki gotowe. Uwieńczeniem warsztatów była degustacja świeżo upieczonego chleba. Wszystkim bardzo smakował. Na koniec wszyscy wspólnie zaśpiewali piosenkę.
Dzięki Ci Jezusku za to, co mam w brzuszku
Hej! Dzięki Ci Jezusku za to, co mam w brzuszku…
Tekst Bożena Kiraga.
Zdjęcia:Zuzanna Wróbel, Agnieszka Karwatowicz.