W środę 18.06. uczniowie klas siódmych i ósmych zabrali nas w podniebną podróż przez Hiszpanię i Portugalię. Tego dnia uczestniczyliśmy w podsumowaniu projektu “Edukacja bez barier” realizowanego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 (FERS) współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, na zasadach programu Erasmus+. W roku szkolnym 2024/2025 miały miejsce dwa wyjazdy: w styczniu dwadzieścioro uczniów i sześcioro nauczycieli wyjechało do Setubal w Portugalii, a w czerwcu dziesięcioro uczniów i trzy nauczycielki odwiedziło Malagę w Hiszpanii.
W środę mieliśmy możliwość oglądać niezwykłe przedstawienie, którego motywem przewodnim był lot samolotem i odwiedzanie kolejnych krajów na Półwyspie Iberyjskim.
Uczniowie podzielili się swoim doświadczeniem, wspomnieniami i wrażeniami z pobytu w Hiszpanii i Portugalii. Zaprezentowali filmiki, które przybliżyły nam kulturę, tradycje, zabytki odwiedzonych miejsc. Podziwialiśmy dziewczęta i chłopców, którzy wystąpili w tańcach narodowych: fado i flamenco. Z głośników popłynęła też Makarena. Na scenie pojawił się również Diego de la Vega, znany wszystkim jako Zorro, dobrze władający szpadą.
W wydarzeniu, oprócz uczniów, nauczycieli, rodziców, uczestniczyli przedstawiciele Gminy Pionki: Katarzyna Konopska – Wójt Gminy, Rafał Molenda – Zastępca Wójta Gminy, Katarzyna Mróz – Przewodnicząca Rady Gminy i Karolina Ferszt – Węglińska – pracownik Gminnego Zarządu Oświaty i Wychowania.
Pani Katarzyna Konopska nagrodziła dwoje naszych nauczycieli – koordynatorów projektu: panią Dorotę Błazik oraz pana Łukasza Wrochnę. To dzięki ich zaangażowaniu, wytrwałości i pracy uczniowie i kadra naszej szkoły mają możliwość uczestniczyć w wyjątkowej formie kształcenia, szkoleń, wyjazdów.
Nie zabrakło też pysznego akcentu… Rodzice, na których zawsze możemy liczyć, przygotowali wspaniały poczęstunek. Na stołach królowały potrawy rodem z Hiszpanii i Portugalii. Mogliśmy spróbować różnego rodzaju tapas, wyśmienitych sałatek z owocami morza, oliwek, chorizo, tortilli de patatas, a na deser churros i smakowitych pastéis de nata, czyli lizbońskich babeczek z kremem budyniowym. Nie zabrakło też orzeźwienia w postaci owoców: melonów, arbuzów, pomarańczy.
Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w przygotowanie „Podniebnej podróży przez Hiszpanię i Portugalię: autorom scenariusza, reżyserom, scenografom, dźwiękowcom, aktorom. Słowa podziękowania kierujemy również do rodziców za owocną współpracę.
Tekst: Monika Błędowska
Zdjęcia Maja Pytlarczyk